Korte historie van het HVE

Oprichters van het koor waren Ton Slegers, zijn toenmalige vrouw Mientje, en Wilma van de NeutEen officieel bestuur kwam er pas in 1992 toen de vereniging opgericht werd, met statuten, en we ons inschreven bij de Kamer van Koophandel.

De eerste jaren werd het HVE bestierd door Ton Slegers (voorzitter), Wilma van de Neut (secretariaat), Piet Janssen, Marianne van Gorp, en wat later Karel Lindner. Daarna vervulde Marianne nog jarenlang een groot aantal bestuurs- en commissie functies.

Het grootste deel van de documenten en foto's op deze website zijn afkomstig van de fotoboeken die Marianne door de jaren heen bijgehouden heeft. Veel van deze informatie was eerder al te zien op de HVE website die bijgehouden werd door Jos Kerkhoven.

Dirigenten:

Ton Slegers                  1985 - 1995

Hans van Zeeland        1995 - 1996

Gerard van de Pas        1997 - 2004

Esther Sijp                    2004 - 2006 

Wim Reijnders              2006 - heden

Voorzitters:

Piet van der Zande      1992 - 1996

Marianne van Gorp      1996 - 2001

Mieke Bonn                 2001 - 2006

Frans Klarenbeek         2006 - 2008

Kees Smedema            2008 - 2014

Astrid Mimmel             2014 - heden

Hoe is het zo gekomen?

Het Heezer Vocaal Ensemble begon in de tijd dat je vocaal met een k schreef, en zo staan we nou eenmaal ingeschreven. Wat in 1985 begon als een groep van 16 enthousiaste zangers, onder leiding van Ton Slegers, is inmiddels uitgegroeid tot hét kamerkoor van Heeze, met voorkeur voor barokmuziek, maar niet vies van moderne uitstapjes. Inmiddels zijn we enkele dirigenten en vele zangers verder, toch blijft het koor zich steeds aanvullen en lukt het om goede dirigenten aan te trekken.

 

Tijdens het eerste jubileumconcert in 1990 werd onder leiding van Ton Slegers het Magnificat van Sammartini en The Foundling Hospital van Händel ten gehore gebracht, met medewerking van de solisten: Karin van de Poel, sopraan, Petra Raimond, sopraan, Sietse Buwalda, counter-tenor, Paul van den Bemt, tenor, en het Rotterdams Kamerorkest Concertino o.l.v. Lex Oosthoek. Klinkende namen. Tja, 20 jaar geleden was Sietse Buwalda nog in de opmars van zijn carrière en nog binnen ons budget contracteerbaar.

 

Ton Sleegers is de man die geëngageerd en belangeloos het koor van experiment naar vaste waarde heeft geleid. Na hem kwam Gerard van de Pas, die jarenlang zorgde voor de stabiliteit van een geleidelijk tot 24 leden uitdijende groep. Wij zongen in de kapel van D´n Tovernest, het dorpscentrum van Heeze. Prachtige akoestiek, maar wel steeds meer vermengd met de niet geheel begeleidende klanken van de pal naast ons repeterende fanfare.

Met de komst van Esther de Vries als dirigente zochten we ons heil in een andere ruimte van D´n Tovernest. Hier is de klankweergave van een gortdroge weerbarstigheid. Maar daarom ook een uitdaging. Er valt niets te verbloemen. En dat is wat de huidige dirigent Wim Reijnders, sinds 2006 in onze gelederen, ons voorhoudt: Steeds zoeken naar een mooie koorklank. Daar zijn we goed in.

 

Wat elk koor meemaakt is dat leden zich steeds minder structureel willen binden, dan wel vele parallelle activiteiten hebben. Toen we nog maar 18 enthousiaste leden telden is dan ook het aantal van 8 commissies teruggebracht naar 2.

In al de jaren dat het HVE bestaat, treedt het regelmatig op in Heeze, Leende en Geldrop en in de regio.

Soms wordt dan samengewerkt met andere koren zoals Octocant (2004) of medewerking verleend aan festivals of festiviteiten zoals de Brabantse dag. Octocant trouwens, komt voort uit ons koor. Enkele zangers wilden in een kleinere bezetting.

In 2008 traden we op in Lierop met een speciaal concert met het thema: het huis van God, ter gelegenheid van de 100e sterfdag van de architect van de kerk, Carl Weber, tijdgenoot en concurrent van de bekendere Kuyper.

Het is een goede traditie van het HVE om rond Kerstmis een kerstprogramma in te studeren en dan één of meerdere concerten in de regio te geven.

In het voorjaar voert het koor regelmatig een wat lichter programma uit. Dan wordt ook in de openlucht opgetreden met bijvoorbeeld madrigalen of Franse liederen, zoals de kasteelconcerten die we gegeven hebben op het kasteel Heeze in 2003 en in 2009. Het koor heeft een aantal malen de ingetogen, maar soms ook jubelende Mattheus-Passie van Heinrich Schütz uitgevoerd, met solisten uit eigen gelederen. En in al zijn meeslependheid weten we ook weg met het Stabat Mater van Caldara.

 

Prachtig is ons koor, maar nog meer pracht door de begeleidende strijkers in de loop der jaren, en niet in de laatste plaats onze - mogen we wel zeggen - huisklavecinist Fred Hallebeek op wie we nu al vele concerten achter elkaar een beroep mogen doen.

Bestuurslied uit de periode dat Kees, Manja en Joep het bestuur vormden.

Download
bestuurslied 128.mp3
MP3 Audio bestand 1.8 MB
Download
bestuurslied.pdf
Adobe Acrobat document 83.8 KB

Voor meer details van de HVE geschiedenis, en meningen over het koor, kijk in het in 2010 uitgegeven jubileumboekje dat je aan het einde van de rubriek 'Uit de oude doos: documenten' aantreft.